Thursday, June 21, 2007

Η δίκη τού Ορφέα

(Στο Ηotel Memory, το θέμα αυτή τη φορά ήταν για τον Εγγονόπουλο, να γράψουμε κάτι εμπνευσμένο από στίχους του. Τη δίκη τού Ορφέα μπορείτε να τη βρείτε και στο δωμάτιο του Ουόνκο τού Λογικού.)



1


Σύμφωνα με το μύθο, ο Ορφέας έχασε την Ευρυδίκη από δικό του λάθος (καθώς έφευγαν από τον κάτω κόσμο, γύρισε και την κοίταξε, καταπατώντας έτσι τούς όρους τού Πλούτωνα) και μετά τριγυρνούσε στα δάση παίζοντας τη λύρα του δυστυχισμένα. Απέρριπτε τις νύμφες που τον ποθούσαν, καθώς σκεφτόταν ακόμα την Ευρυδίκη, κι έτσι οι νύμφες θύμωσαν και τον σκότωσαν.

Δεν ξέρω πώς το βλέπετε, αλλά για εμένα αυτός ο μύθος είναι μια παραβολή εναντίον τής (μονογαμικής) αφοσίωσης. Όταν οι θεοί είναι δώδεκα αντί για ένας, έχεις επιλογές. Και αν τελικά αφιερωθείς σε έναν, οι υπόλοιποι θα το πάρουν προσωπικά.

Βέβαια, οι μονοθεϊστές τα άλλαξαν όλα αυτά.

2


Έφτασα στο πάρτυ με μεγάλη όρεξη για παιχνίδι. Ποτάκι, τσιγάρο και σάρωνα το χώρο για πιθανούς στόχους. Υπήρχε μια ωραία μελαχρινή στα αριστερά μου, άλλη μια στα δεξιά μου, να και μια ωραία ξανθιά... μ’ άρεσαν περίπου έξι γυναίκες εκεί μέσα!
Τι κόλαση! Αν πήγαινα να μιλήσω στη μία, θα έχανα σίγουρα τις άλλες. Ίδρωνα χωρίς λόγο και όταν αυτό συμβαίνει, ξέρω ότι κάτι μέσα μου αλλάζει: για να βρω την ηρεμία μου, θα γινόμουν μονογαμικός.

Κάπως έτσι φτάσαμε εδώ που είμαστε, μωρό μου. Μη δίνεις σημασία όμως σε όλα αυτά. Όταν κοιτώ τα σύννεφα, εσένα βλέπω. Ας βρέχεις εσύ τον ιδρώτα μου. Κι ας είσαι εσύ το λεπίδι που με κόβει.

3


«Ιδού τα σύννεφα του Εγγονόπουλου!»-
αλλά αυτά –πραγματικά-
δεν είσανε τα σύννεφα του Εγγονόπουλου
είταν μαχαίρια
λεπίδες
ακονισμένες κάμες και χατζάρια
που πάνω στις γαλάζιες τους εσθήτες
εκρατάγανε
οι σκληρότατες της Θράκης οι παρθένες

Ν. Εγγονόπουλος, “Ο Ορφέας”.


-----------------
ΥΓ. Ο μύθος τού Ορφέα και τής Ευρυδίκης εδώ.
Τον Ορφέα τού Εγγονόπουλου μπορείτε να τον βρείτε στο eggonopoulos.gr.
Η φωτογραφία είναι από εδώ.

4 comments:

tinkerbell said...

...γιατί έχω την αίσθηση ότι η ουσιαστική αναζήτηση πίσω από όλα αυτά δεν είναι "μήπως αυτό που χρειάζομαι είναι να γίνω μονογαμικός;" αλλά "μήπως αυτό που χρειάζομαι είναι να ερωτευτώ;"...?
...κάποιος εδώ ψάχνει την αγάπη και τη συντροφικότητα, ή κάνω λάθος...??
welcome to the club...;-)

p.s. συνήθως οι "πολυγαμικοί" ερωτεύονται once and for all, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό...

Thrass said...

Δεν πρόκειται να μιλήσω λέξη, αν δε συνεννοηθώ πρώτα με το δικηγόρο μου!

Αυτό δεν ήταν υστερόγραφο, Tinkerbell, ήταν
μαχαίρια
λεπίδες
ακονισμένες κάμες και χατζάρια

ggl said...

Κάποτε ήταν ένας άνθρωπος που ανύψωνε τα χέρια του ενώ ήθελε βασικά να τα κατεβάσει, έτρεχε ενώ ήθελε απλά να βαδίσει. Κάποτε ήταν ένας άνθρωπος που σαν καθόταν μπροστά στον καθρέπτη περίμενε κάποιον άλλον να φανεί.

Thrass said...

GGL, ξέρω 'γω, λένε ότι το όνειρο κάθε μηχανόβιου είναι ν' αποκτήσει αμάξι :)