Thursday, March 30, 2006

Iατρική Επίσκεψη

Το ιατρικό σου report το λέει ξεκάθαρα: «Οποιαδήποτε σύνδεση της ασθένειας του υποκειμένου με την ακτινοβολία οθόνης των PC δεν έχει αποδειχτεί». Καταλαβαίνεις τι σου λέει; Σου λέει πως ό,τι νέο προϊόν τίθεται στη διάθεσή σου, μπορεί να είναι ο δολοφόνος σου, σε λίγο καιρό, σε 10-20-30-40-50 χρόνια ή σε 300 χρόνια (που μάλλον δε θα σε νοιάζει πια). Ή αν όχι δολοφόνος, άνετα σου ξεπετάει 2-3 ψυχιατρικές αρρώστιες.

Βέβαια αν για αυτό το λόγο δε δοκιμάζαμε τίποτα, θα ήμαστε ακόμα στις σπηλιές να λέμε ούγκα-ούγκα στο σκοτάδι.

Όσο και να ελεγχθεί ένα νέο προϊόν, μια νέα τεχνολογία ή κάτι άλλο, δε θα μπορέσουν να βρουν όλους τους δυνατούς κινδύνους αμέσως. Δεν είναι απαραίτητο ότι τους αποκρύπτουν, απλώς είναι πρακτικά αδύνατο να βρεθούν όλες οι συνέπειες πριν βγει στην κατανάλωση για χρόνια.

Ακόμα δε γνωρίζουμε τι γίνεται με τα κινητά, με την (εκ των όπισθεν) ακτινοβολία από τις καθοδικές οθόνες υπολογιστών [1], με τις συνέπειες της ακτινοβολίας οθόνης PC (από μπροστά αυτήν τη φορά- δείτε την παράγραφο 1, κάτι σαν το ποδοσφαιρικό σύνθημα «...από πίσω κι από εμπρός» θυμίζει η κατάσταση), ενώ ποσοστό των γυαλιών ηλίου στην αγορά προκαλεί καταρράκτη και άλλες ασθένειες του ματιού [2-3-4], κόκ.

Κάποιοι καπνιστές που έπαθαν καρκίνο, πήραν δύο τσουβάλια λεφτά αποζημίωση. Αυτοί που παθαίνουν καταρράκτη από τα γυαλιά ηλίου, παίρνουν το τρίτο το μακρύτερο. Αν αποδειχτούν τα κινητά (ή οτιδήποτε άλλο) θανάσιμα, ποιόν θα κατηγορείς;

Όταν την πάθεις τη ζημιά, κάνε μήνυση, αν θες, αλλά μην τσαντιστείς πραγματικά για τη ζημιά που έπαθες. Ούτε οι άλλοι θα τσαντιστούν με τη μήνυση. Αυτό είναι το παιχνίδι, αυτό είναι το ταξίδι της εξέλιξης. Έχει ρίσκο. Κάνεις τάχα μου ότι δεν το γνώριζες;

[1] http://www.closerange.com/working_solutions/TCO.html
[2] http://www.optometrists.asn.au/eyevision/consumers/uv
[3] http://travel.howstuffworks.com/sunglass4.htm
[4] Περίληψη για γυαλιά ηλίου. Θέλετε:

  • 99-100% προστασία από UV-A και UV-B (αλλιώς το μάτι «νιώθει» ασφαλές, αφού η οπτική ακτινοβολία «κόβεται», κι έτσι η φυσική του άμυνα προς την UV γίνεται σαν την άμυνα του Παναθηναϊκού στην Κρακοβία)
  • Να είναι τα γυαλιά polarized, ώστε να κόβονται οι λάμψεις από τις ανακλάσεις στις οριζόντιες επιφάνειες. Αυτό το ελέγχετε εύκολα: Αν στρέψετε τα γυαλιά σας 90 μοίρες (δηλαδή κατακόρυφα) και παρατηρήσετε (με το ένα μάτι ανοιχτό) ότι τα διαπερνά περισσότερο φως, τότε έχετε polarized γυαλιά ηλίου. Είστε σε καλό δρόμο.
  • Nα έχουν anti-reflection coating στην πίσω πλευρά, δηλαδή από την πίσω πλευρά οι φακοί να μην ανακλούν πολύ, ώστε η ακτινοβολία που κτυπά εκεί να μην καταλήγει στο μάτι.
  • Κατά προτίμηση να έχουν μεγάλους φακούς, ώστε να κόβουν την ακτινοβολία που σας έρχεται κι από μεγάλες γωνίες.
  • Αυτά ΔΕΝ είναι αστεία, είναι πράγματι όλες οι ιδιότητες που έπρεπε να έχουν τα καθημερινά γυαλιά ηλίου σας, αλλά ξεχάσατε να τις ζητήσετε. Καλούς καταρράκτες.



  • ΥΓ. Το παρόν κείμενο γράφτηκε υπό τον ήχο του “These Immortal Souls” των “These Immortal Souls”. Στο repeat.
    ΥΓ2. Original καταχώρηση στο Mια Παρέα.

    No comments: