Saturday, June 13, 2009

O πόλεμος της νικοτίνης


Ο Αγών εναντίον τού τσιγάρου

Ο Χίτλερ ήταν καπνιστής από την παιδική του ηλικία, αλλά στη συνέχεια το έκοψε, χρηματοδότησε αντικαπνιστές καμπάνιες και έρευνες, και δήλωνε ότι θα λάμβανε αυστηρότερα αντικαπνιστικά μέτρα μόλις τέλειωνε ο πόλεμος. Η άποψή του ήταν ότι η Αρία Φυλή δεν έπρεπε να αλλοιώνει τα γονίδιά της με το κάπνισμα, ενώ ήθελε τούς στρατιώτες του σε τέλεια φυσική κατάσταση και τις Γερμανίδες σε τέλεια αναπαραγωγική [1]. Για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματος φυσικά ούτε λόγος, τα γερμανικά κορμιά ανήκαν στο έθνος.

Δε θα ανατριχιάσω που τα ευρωπαϊκά κράτη ξαφνικά ανακάλυψαν ότι "ο Χίτλερ έκανε και κάτι καλό κυνηγώντας το κάπνισμα", συγχρόνως με την άνοδο τής ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Άλλωστε, κανείς δεν είναι μόνο καλός ή μόνο κακός. Θα σάς περιγράψω μόνο μια εικόνα [2].

Η ημερομηνία είναι 30 Απριλίου τού 1945, ο τόπος είναι το αρχηγείο τού Χίτλερ στο Βερολίνο. Κανείς δεν καπνίζει στους διαδρόμους, αφού δεν το επιτρέπει ο μεγάλος αρχηγός. Κατά τις 15:30, ένας πυροβολισμός ακούγεται από το δωμάτιό όπου είχε αποσυρθεί με την Εύα Μπράουν. Οι Λίνγκε και Μπόρμαν μπαίνουν στο χώρο και βρίσκουν το μεγάλο αρχηγό με μια τρύπα στο κεφάλι, την Μπράουν δηλητηριασμένη στο πλάι του. Βγαίνουν και το ανακοινώνουν.

Στο αρχηγείο τού Χίτλερ στο Βερολίνο, δεκάδες τσιγάρα άναψαν την ίδια στιγμή. Και ο καπνός απλώθηκε πάνω από όλη την Ευρώπη.


Ο πόλεμος της νικοτίνης

Ένα ωραίο πρωί, οι κυβερνήσεις μας ξύπνησαν και αποφάσισαν να κάνουν κάτι υπέροχο για τούς υπηκόους τους. Οποιοδήποτε πολιτικό ή οικονομικό κόστος δεν ήταν αρκετό για να εμποδίσει τα πλάνα τους, αφού παίζονταν οι ζωές μας. Κι έτσι, άρχισε ο κατατρεγμός τού καπνίσματος.

Ακολούθησε άμεση σύγκρουση με τα θηρία των καπνοβιομηχανιών σε όλα τα επίπεδα. Αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα, απαγόρευση διαφημίσεων σχετικών με το κάπνισμα, απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους εσωτερικούς χώρους (κι όχι μόνο), χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνών για τις επιπτώσεις τού καπνίσματος, πολυδάπανες δίκες και διαφημιστικές καμπάνιες, μετωπική σύγκρουση με τούς ίδιους τούς καπνιστές και τα μαγαζιά διασκέδασης. Ο δρόμος ήταν δύσβατος αλλά άξιζε τον κόπο, καθώς ο σκοπός ήταν τίμιος.

Ξαναδιαβάστε, σας παρακαλώ, τις 2 παραπάνω παραγράφους. Αν κάτι δε σάς πάει καλά, θα συμφωνήσω μαζί σας. Πολύ απλά, οι πολιτικοί δε σκέφτονται έτσι. Είχα την... τύχη να γνωρίσω αυτόν τον πόλεμο από κοντά στην Καλιφόρνια (όπου ήδη οι Υγιεινιστές είχαν επικρατήσει) και μετέπειτα στη Νέα Υόρκη (όπου εφαρμόστηκαν τα μέτρα μόλις πήγα για να γλιτώσω από τούς Υγιεινιστές τής Καλιφόρνια!). Παρόλα αυτά, τώρα που το μέτωπο μεταφέρεται στην Ελλάδα, αντιλήφθηκα ότι ακόμα δεν είχα καταλάβει γιατί γίνεται όλος αυτός ο χαμός. Από όλα τα προβλήματα σε αυτόν τον πλανήτη, πώς και οι κυβερνήσεις επικεντρώθηκαν στο «πρόβλημα» του καπνίσματος και το κατατρέχουν με τόσο μένος;

Γιατί να φτάνουν στο σημείο να κάνουν τέτοια προπαγάνδα, που να τσαντίζουν ακόμα και μερικούς μη καπνιστές; Τι τούς έπιασε με την απόλαυση του τσιγάρου, από τη στιγμή που τα πνευμόνια μας γεμίζουν ελεύθερα με καυσαέρια αυτοκινήτων και εργοστασίων, οι ιστοί μας ακτινοβολούνται ανέμελοι από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα ραντάρ, οι καρδιές μας αγκομαχούν παλεύοντας με τα λίπη τής διατροφής μας, το αλκοόλ σουλατσάρει σχετικά ελεύθερα στους αυτοκινητόδρομους; Κάτι περίεργο συμβαίνει.

Αν δεν υπήρχε το internet, πιθανόν να μην είχα την τύχη να ακούσω ποτέ τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Αρκεί όμως να γράψει κανείς στο google “smoking propaganda” και ένα σωρό ενδιαφέροντα αποτελέσματα εμφανίζονται στην οθόνη του. Το δύσκολο όμως είναι να βρούμε εκείνες τις σελίδες που παρουσιάζουν σημαντικά επιχειρήματα, αντί για την προπαγάνδα τής απέναντι πλευράς [3]. Και βρήκαμε τη σελίδα Forces.org [4].

Δε θα αναλωθώ στο να αντιγράψω όλα τα επιχειρήματα του Forces εδώ. Αν σάς ενδιαφέρει το θέμα, μπείτε και διαβάστε. Εν ολίγοις, τα παιδιά τού Forces παραδέχονται ότι το κάπνισμα μειώνει τη ζωή του καπνιστή (αλλά είναι δικαίωμά του), αμφισβητούν τις έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για τις επιπτώσεις τού παθητικού καπνίσματος και εντοπίζουν τον πραγματικό αντίπαλο των καπνοβιομηχανιών στο πρόσωπο των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες χρηματοδοτούν τις αντικαπνιστικές καμπάνιες.

Σοκαριστήκατε; Δεν είναι και τόσο περίεργο. Σκεφτείτε σε ποιόν θα πάνε τα κέρδη από την προσπάθεια των καπνιστών να κόψουν το κάπνισμα με τη βοήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ή αν τη διανομή νικοτίνης την ελέγξουν τα φαρμακεία.
Ακόμα κι αν δε σάς πείσουν τα επιχειρήματα του Forces, υπάρχει εκεί σημαντικό υλικό για σκέψη.


Ο αυτοέλεγχος και ο ετεροέλεγχος

Σε ένα από τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, το California Institute of Technology (Caltech) στο Λος Άντζελες, ερευνητές ανακάλυψαν το κέντρο τού εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον αυτοέλεγχο (self control) [5]. Σύμφωνα με το άρθρο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι περαιτέρω έρευνα θα μάς βοηθήσει να εκμεταλλευτούμε περισσότερο αυτό το εγκεφαλικό μας κέντρο σε ένα ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων μας, από τη διατροφή μας και το κάπνισμα, μέχρι τα οικονομικά ρίσκα που παίρνουμε.

Εν ολίγοις:
- Χοντροί αυτού τού πλανήτη, προετοιμαστείτε, γιατί μάλλον είστε οι επόμενοι.
- Την κάτσαμε όλοι μας.


Αναφορές

[1] Η καμπάνια τού Χίτλερ εναντίον τού καπνίσματος
[2] Ο θάνατος του Χίτλερ
[3] Προπαγάνδα υπέρ τού καπνίσματος. Βλέπετε πόσο εύκολο είναι;
[4] Forces.org. Η άλλη πλευρά πάντα υπάρχει.
[5] Η έρευνα του Caltech για τον αυτοέλεγχο.

--------------------
ΥΓ. Υπό τούς ήχους των Χάσμα.
ΥΓ2. Η πρώτη εικόνα είναι από το Smokingaloud. H δεύτερη από το Forces.org. Η τρίτη από το ιστολόγιο του Caltech.

34 comments:

J95 said...

Από την υποτιθέμενη "άλλη πλευρά" (το forces.org):

The industry’s reductio ad Hitlerum is
superficial, and ahistorical. The Nazis
excelled at rocketry—does this mean that
the Apollo mission was ballistic fascism?
Many Nazis urged fitness and health
through exercise: is jogging therefore
athletic fascism? The fact that healthful
or progressive policies were occasionally
endorsed by the Nazis does not mean they
are inherently fascist or oppressive.

Rodia said...

Ωραία όλα αυτά, αλλά δε μου βγάζεις από το νου πως το μήνυμα είναι: ΑΝΘΡΩΠΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ
..επειδή ο (απο τα πολύύύ παλιά χρόνια) έλεγχος του σεξ (από ΟΛΕΣ τις εξουσιες) τείνει να ξεφύγει..

gasireu said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Αλλά το ίδιο κράτος-δυνάστης έχει μετά την υποχρέωση να φροντίσει για τον κάθε καρκινοπαθή, ε;

Αν αποφασίσουμε ότι ούτε ένα φράγκο από όσα πληρώνουμε, και που ούτως ή άλλως χαραμίζονται, δε θα πηγαίνει υπέρ της περίθαλψης όσων καπνιστών πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες και καρκίνο του πνεύμονα επειδή "δικό τους είναι το σώμα" και δικιά τους η ζωή, θα συμφωνήσω.

Και με την ίδια λογική να καταργήσουμε τα όρια ταχύτητας (δικό τους το αυτοκίνητο, δικιά τους η ζωή), να αφήσουμε για άλλα εκατό χρόνια τους κατσικόδρομους (όσοι θέλουν οδηγούν με δική τους ευθύνη) και να πολεμήσουμε κάθε άλλη παρόμοια ναζιστική καταπίεση.

Rodia said...

ας φροντισει να μειωθουν οι καρδιοπαθειες, οι ψυχοπάθειες, κλπ κλπ, που οφείλονται ξεκάθαρα στο τρόπο ζωης που επιβάλλεται στους ανθρωπους απο την (ΚΑΘΕ) εξουσια...

Anonymous said...

Οι καρδιοπάθειες σχετίζονται και με το κάπνισμα και με την παχυσαρκία πάντως...

Τώρα ποιος είναι ο τρόπος ζωής που επιβάλλεται δεν το καταλαβαίνω. Τα ΜΜΕ μοντέλα με ιδανικές αναλογίες μας προβάλλουν συνεχώς, αθληταράδες-δεινούς εραστές κλπ κλπ -και όχι χοντρούς με πούρα στο στόμα. Πλην του κ. Πατέρα.

Anonymous said...

''Πλην του κ. Πατέρα.'' lol

Thrass said...

J95,
Το απόσπασμα που έβαλες είναι πολύ σωστό, δε διαφωνώ καθόλου! Η αντικαπνιστική υστερία δεν είναι φασιστική επειδή έτυχε να την υιοθετήσει(ή να επινοήσει, αν και μάλλον ήταν ο δεύτερος που το έκανε, ιστορικά) ο Χίτλερ. Είναι φασιστική, επειδή *βασίζεται* σε χιτλερικού τύπου μεθόδους και στόχους! Δηλαδή, στην άρνηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και -αν πειστείς κι εσύ από τα αναλυτικά άρθρα τού Forces- στο junk science των ερευνών για το παθητικό κάπνισμα.

Ροδιά,
Συμφωνούμε. Προσθέτω ότι ούτε τα λεφτά μας μάς ανήκουν. Από εδώ και στο εξής, αντί να τα δίνουμε στις καπνοβιομηχανίες, οφείλουμε να τα δίνουμε στα φαρμακεία.

Ανώνυμοι,
Σας παρακαλώ να γράφετε κάποιο διακριτικό στο τέλος των ποστς σας, ώστε να μπορούμε να απαντάμε οργανωμένα.

Ανώνυμε1,
Το πρόβλημα με τα ασφαλιστικά λύνεται εύκολα, με την επιπλέον φορολόγηση των τσιγάρων. Αλλά μετά κι εγώ δε θέλω να πληρώνω με τούς φόρους μου τα παιδιά που γεννιούνται με καρκίνο στα Χανιά από το Ραντάρ τής Σούδας, ας τα πληρώνουν οι Χανιώτες. Ούτε τις καρδιοπάθειες των ευτραφών. Ούτε τα προβλήματα μέσης και γονάτων των αθλητών. Ούτε τούς καρκίνους των εργαζομένων στον Ασπρόπυργο. Κλπ-κλπ. Παρόμοια επιχειρήματα μπορώ να σού βρω για όλους τούς μη καπνιστές.

Το παράδειγμά σου με τον αυτοκινητόδρομο δεν είναι το ίδιο καλό, αφού εκεί θέτεις σε κίνδυνο τις ζωές άλλων. Όπως προανέφερα, οι έρευνες για το παθητικό κάπνισμα αμφισβητούνται (και το λέω πολύ επιεικώς). Το Forces.org έχει πολύ αναλυτικά κείμενα πάνω στο γιατί τις αμφισβητεί.

Ανώνυμε2,
Είσαι μέσα στο πνεύμα, αλλά σκέψου το λίγο αλλιώς. Τα πρότυπα των αθληταράδων μπορεί να είναι το πρώτο βήμα (διαμόρφωση της αισθητικής εναντίον των χοντρών). Αν έχω δίκιο στην πρόβλεψή μου, το επόμενο βήμα είναι πολύ... προβλέψιμο. Συσχετισμός (μέσω "ερευνών") τις λιποσαρκίας με κάποια μεταδιδόμενη αρρώστια. Δεν μπορεί, με κάποια θα σχετίζεται. Κι αν δε σχετίζεται, δεν πειράζει, θα το κάνουμε εμείς να σχετίζεται. Και ξαφνικά, οι λιπόσαρκοι είναι τέρατα της κοινωνίας, που πρέπει να σταματήσουν να ξοδεύουν τα λεφτά τους στα McDonald's και να τα δίνουν στα λιποδιαλυτικά σκευάσματα και τα ινστιτούτα αδυνατίσματος (σου θυμίζει κάτι?).

Για να μιλήσω τίμια, η μόνη ελπίδα των παχύσαρκων είναι να αποδειχτούν οι δικηγόροι τής... φαγητοβιομηχανίας (ή όπως διάολο λέγεται) πολύ ανώτεροι από αυτούς τής φαρμακοβιομηχανίας.

Anonymous said...

(Εγώ ο Ανώνυμος 1)

Δε θα αμφισβητήσω το αγαθό των προθέσεών σου. Αλλά γαμώ το πτυχίο της Ιατρικής που μου δώσανε... μην επιμένεις ότι το παθητικό κάπνισμα δε βλάπτει. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή μελέτη που να το αποδεικνύει.

Δεν ήθελα να το γυρίσω στα ιατρικά, αλλά από τις μελέτες των Doll και Hill που συνέδεαν τον καρκίνο του πνεύμονα με το (ενεργητικό) κάπνισμα μέχρι το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας να αποδεχθεί τη συσχέτιση των δύο, ξέρεις πόσες δεκαετίες πέρασαν; Διόλου τυχαία, τις μελέτες που αποδείκνυαν το ασφαλές του φουμαρίσματος χρηματοδοτούσαν οι καπνοβιομήχανοι. Αυτό δε σου θυμίζει τίποτα;

Στο κάτω-κάτω, αν το πάμε και έτσι, και οι φαρμακοβιομηχανίες και οι γιατροί από τους αρρώστους βγάζουν λεφτά -τους συμφέρει να έχεις καρκίνο. οι μελέτες που επικαλείσαι όλες χρηματοδότες τους τσιγαράδες έχουνε.

Thrass said...

Ανώνυμε1,

Χαίρομαι πολύ, γιατί μαντεύω ότι είμαστε ακριβώς στο ίδιο στρατόπεδο. Το στρατόπεδο που βασανίζει το μυαλό του για να καταλάβει τι παίζει, άσχετα αν το τελικό αποτέλεσμα μας βολεύει ή όχι. Μαντεύω, επίσης, ότι το μένος εναντίον τού καπνίσματος πιθανόν να έχει προβληματίσει κι εσένα (βλ. τις δύο πρώτες παραγράφους μου στην ενότητα "Ο πόλεμος της νικοτίνης").

Για να σού γίνει πιο ξεκάθαρη η current θέση μου, και τον τρόπο που μπορείς ν' αλληλεπιδράσεις με αυτήν, σ' ενημερώνω καταρχάς για τα εξής:
- Είμαι καπνιστής. Δεν έχω κάποια άλλη σχέση με την καπνοβιομηχανία.
- Δεν είμαι γιατρός, βιολόγος, φαρμακοποιός. Ανήκω όμως στην επιστημονική/τεχνολογική ερευνητική κοινότητα. Επομένως, μπορώ να (προσπαθώ να) προσεγγίσω ερευνητικές μεθόδους που εφαρμόζονται σε άλλους τομείς και ίσως ακόμα και να τις κρίνω (σε κάποιο βαθμό) για το τίμιο των προθέσεών τους. Ή, τουλάχιστον, να μην καταπίνω αμάσητα.
- Δυστυχώς, είμαι ήδη αρκετά έμπειρος σε περιπτώσεις που η πολιτική και το συμφέρον υπερισχύει
τής επιστημονικής μεθόδου και τέτοιες περιπτώσεις έχουν σταματήσει να μού κάνουν εντύπωση. (ναι, μιλώ για το σύγχρονο κόσμο, όχι για το μεσαίωνα)

Τώρα είμαι σε θέση να ξεκαθαρίσω με ακρίβεια τη θέση μου για τα εξής:

- Δεν αμφισβητώ τις επιπτώσεις τού ενεργητικού καπνίσματος στην υγεία. (Η τρέχουσα αντικαπνιστική προπαγάνδα έχει σίγουρα μεγαλοποιήσει τούς κινδύνους, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα)

- ΔΕΝ υποστηρίζω ότι το παθητικό κάπνισμα έχει αποδειχτεί ασφαλές. Αυτό ομως που καταλαβαίνω είναι ότι δεν έχει αποδειχτεί με σοβαρές μελέτες ούτε το αντίθετο.

- Δέχομαι ότι έχουν υπάρξει μελέτες για το παθητικό κάπνισμα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την καπνοβιομηχανία. Όπως όμως έχουν υπάρξει και μελέτες που έχουν χρηματοδοτηθεί από το αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό τής φαρμακοβιομηχανίας.

- Τελικά, στην πορεία μου προς την (όποια) κατανόηση του θέματος, αντιλήφθηκα ότι δεν επρόκειτο να βγάλω άκρη με μοναδικό γνώμονα το ποιός χρηματοδοτεί ποιόν, ειδικά από τη στιγμή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν οι πραγματικές προθέσεις των publicly funded ερευνών (if you know what I mean).

- Τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα μπορεί να τη δόσει μόνο η απευθείας μελέτη των ερευνών πάνω στο θέμα, ώστε να κρίνουμε το ποιοτικό τους επίπεδο και τι περιθώριο αφήνουν για παραποίηση αποτελεσμάτων.

Συμφωνούμε μέχρι εδώ;

Αν ναι, τότε είμαστε έτοιμοι να βουτήξουμε στο θαυμαστό κόσμο τού Forces.org. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα βιντεάκι που περιγράφει την απάτη για το παθητικό κάπνισμα (που το Forces υποστηρίζει ότι υπάρχει) μέσα σε 13 λεπτά. Θα το βρεις εδώ, κάτω-κάτω στο δεξιό sidebar:
http://www.forces.org/Scientific_Portal/
(κάνε copy/paste το link στο address bar)
Aυτό από μόνο του είναι αρκετό για να σε βάλει σε σκέψεις. Αν θέλεις να γνωρίσεις πιο αναλυτικά τα επιχειρήματα αυτής τής πλευράς, κάτω από το λινκ τού βίντεο θα βρεις αναλυτική επίθεση στις μελέτες τού παθητικού καπνίσματος, σε ένα pdf file 130 σελίδων που τις κάνει φύλλο και φτερό (τα πιο συγκεκριμένα στοιχεία βρίσκονται μετά τα μισά τού αρχείου).

Είχα υπάρξει αφελής που νόμιζα ότι οι έρευνες για το παθητικό κάπνισμα θα είχαν στηριχτεί σε σοβαρά πειράματα με ζώα (αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν ζώα με παρόμοιους πνεύμονες με εμάς- δεν ξέρω). Όπως βλέπεις, οι έρευνες αυτές, όπως τουλάχιστον τις παρουσιάζει το Forces.org, είναι τού πέους και τού ελέους.

Από εκεί και πέρα, στο Forces.org μπορείς να ψάξεις και την αλληλογραφία που έχει ανταλλάξει το Forces Organization με το Οffice of Research Integrity. Εκεί θα δεις τη μια πλευρά (Forces) να μιλάει με επιχειρήματα και την άλλη ν' απαντάει "στ' αρχίδια μου". Αν ούτε αυτό σε βάλει σε σκέψεις... Iδού το link:
http://www.forces.org/static_page/ori/complaint.php

Anonymous said...

Εγώ πάλι, που είμαι γιατρός, είναι πολύ εύκολο να αρχίσω να απαριθμώ βιβλιογραφία πάνω στο θέμα.

Θες να το κάνουμε πιο απλό; Η πιθανότητα το παθητικό κάπνισμα να βλάπτει είναι ασφυκτικά πιο μεγάλη από το να είναι αθώα. Μιλάμε για εισπνοή χημικών, αυτό θα έπρεπε να αρκεί.

Επειδή όμως ψιλιάζομαι πως ό,τι έρευνα και όσο πυκνή βιβλιογραφία να επικαλεσθώ, θα καταλήξω με ένα κλασικότατο ιατρικό κλισέ: Συζήτησέ το με τον γιατρό που εμπιστεύεσαι, και πες μας τη γνώμη του.

Anonymous said...

*επικαλεσθώ, δε θα κάνει και μεγάλη διαφορά*

paperflowers said...

Αυτοδιάθεση δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Γιατί και την κουλτούρα του τσιγάρου μας την επέβαλλαν κάποτε μέσω του Χόλλιγουντ, οι καπνοβιομηχανίες που πλήρωναν αδρά για να ντουμανιάζει ο Μπόγκαρτ το πλάνο.
Ως τώρα, πίστευα ότι την αντικαπνιστική εκστρατεία (μαζί με το healthy lifestyle) την είχαν ξεκινήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες που για ευνόητους λόγους μας προτιμούν υγιείς και τα κρατικά ταμεία που επίσης μας προτιμούν μαθουσάλες.
Πολύ ενδιαφέροντα τα του Forces.org!
Λέω να τα διαβάσω λεπτομερώς ανάβοντας πρώτα ένα τσιγάρο, επικεντρώνοντας έτσι στη μικρή μου επανάσταση και ξεχνώντας το κομμάτι της πραγματικότητας που είμαι σε θέση να αντιληφθώ.

ggl said...

α) Αν τα μάτια μου κοκκινίζουν και δακρύζουν διότι καπνίζεις. Αν με εμποδίζεις να αναπνεύσω στον εργασιακό μου χώρο ντουμανιάζοντας τον. Νομίζω ότι τότε ασκείς άμεση απρόκλητη βία εναντίον μου.

Αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μου προκαλείς μακροπρόθεσμα βλάβη στα πνευμόνια ή σε άλλα ζωτικά όργανα. Νομίζω ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αμυνθώ στην επίθεσή σου.

Τώρα αν θες να καταστρέφεις τον εαυτό σου, δικαίωμά σου, αλλά κάνε το χωρίς να με επηρεάζεις, κάνε το μακριά μου. Μάλιστα είμαι διατεθειμένος να φορολογούμε για να καλύψω την ιατροφαρμακευτική κάλυψη που θα σου χρειαστεί αργότερα.

β) Διαβάζοντας τα περί κερδών των φαρμακοβιομηχανιών, αναρωτήθηκα γιατί έχουν συμφέρον να κόψεις το κάπνισμα, αφού τα φάρμακα που θα σου χρειαστούν αργότερα πρέπει να είναι πολλαπλάσιου κόστους από τα αυτοκόλλητα ή τις τσίχλες που θα χρησιμοποιήσεις για να το κόψεις.

Και πηγαίνοντας το ένα βήμα πιο πέρα νομίζω ότι ως φαρμακοβιομηχανία θα με συνέφερε να προπαγανδίζω ότι το παθητικό κάπνισμα δεν βλάπτει διότι έτσι μακροπρόθεσμα θα πολλαπλασίαζα τη ζήτηση στα φάρμακα που παράγω για να διορθώσω τις βλάβες που προκαλούνται από το κάπνισμα. Σχηματικά φαντάσου ότι 1 καπνιστής θα μου φέρει εν τέλει 4 πελάτες.

dianathenes said...

Είτε υγιείς είτε ασθενείς, είτε καπνιστές είτε μη καπνιστές οι φαρμακοβιομηχνίες κερδίζουν εις βάρος μας. Δεν πάει πολύ καιρός από την μόδα των βιταμινών που κατέκλυσαν τα φαρμακεία ώστε να είμαστε πιο υγιείς,Προσθέστε και τα διάφορα προϊόντα για να είμαστε πιο καθαροί, πιο λείοι και πιο αποστειρωμένοι τελικώς- μαντηλάκια, βαμβακάμια, οδοντογλυφιδάκια κλπ. Βάλτε και τα "υγειινάδικα με τα ειδικά τρόφιμα....τελικώς η υγεία, η διατήρησή της και η πρόληψη κοστίζουν πιο πολύ απο την ασθένεια.

Κερδοφόρος επιχείρηση ο τομέας της Υγείας. Νοσοκόμοι γιατροί, αποκλειστικές, ασθενοφόρα, καθαρίστριες, χειρουργικά εργαλεία, φάρμακα, εξοπλισμοί, διαφημιστές, καμπάνιες ..ε όλα αυτά κινούν την οικονομία. Τώρα τους κάπνισε να βγάλουν λεφτά από την διακοπή. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πάντως το πουλάνε ατα φαρμακεία 150 εθρώ με τα ανταλλακτικά του και σε διάφορες γεύσεις. Αμα θέλεις το κόβεις τζάμπα.

Thrass said...

Ανώνυμε,

"Η πιθανότητα το παθητικό κάπνισμα να βλάπτει είναι ασφυκτικά πιο μεγάλη από το να είναι αθώα. Μιλάμε για εισπνοή χημικών, αυτό θα έπρεπε να αρκεί."

Φυσικά και ΔΕΝ αρκεί! Καταρχάς, το ξέρεις καλύτερα από εμένα ότι οι ασθένειες οφείλονται σε υπέρβαση ορίου. Αν φας μια τηγανητή πατάτα δε θα πάθεις τίποτα. Αν συνεχίσεις να τρως, κάποια στιγμή θα πάθεις κάτι (χαληστερίνη or whatever), όταν ξεπεράσεις κάποιο όριο. To ίδιο ισχύει και για τα χημικά.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν αυτό το όριο για το παθητικό κάπνισμα είναι "μικρό" (=εύκολο να ξεπεραστεί) ή μεγάλο (οπότε δεν αξίζει να ασχολούμαστε μαζί του). Και απάντηση σοβαρή δεν έχω βρει στις έρευνες.

Το ότι η πιθανότητα να είναι επιβλαβές είναι μεγαλύτερη από το να είναι αθώο είναι δική σου υπόθεση, που υποστηρίζεται κι από ποστοστό των ερευνών. Δεν είναι όμως κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα (ούτε στην ιατρική ερευνητική κοινότητα).

"Συζήτησέ το με τον γιατρό που εμπιστεύεσαι, και πες μας τη γνώμη του."

Δεν έχω γιατρό που να εμπιστεύομαι "εξορισμού", σόρρυ.

Thrass said...

Paperflowers,

Τουλάχιστον παλιότερα ένιωθα ελεύθερος να υποστώ πλύση εγκεφάλου από τον προπαγανδιστή τής αρεσκείας μου. Τώρα τελευταία μού φαίνεται ότι δε μού προσφέρονται καν επιλογές...

GGL,

Αν απλώς ο καπνός μου σε ενοχλεί, τότε σαφώς, φαίνεται πως κέρδισες τον πόλεμο (ή τη μάχη). Δεν είναι όμως θέμα δικαιοσύνης, είναι θέμα επικράτησης της μιας πλευράς (της δικής σου, από 1 Ιουλίου 2009).

Αν ο παθητικός καπνός βλάπτει, τότε το θέμα αλλάζει. Αλλά όπως είπα, δεν έχω πειστεί. Οι έρευνες λένε άλλα αντ' άλλων. Η έρευνες έχουν βασιστεί σε ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ! Δηλαδή έλεος, τι άλλο να πω. Μορφωμένο παιδί είσαι, φαντάζομαι με καταλαβαίνεις.


Ντιάνα,

Ξέχασες να αναφέρεις ότι απαγορεύεται η αυτοκτονία και η ευθανασία, γιατί αν επιτραπούν, μπορεί να προλαβαίνουμε να πεθαίνουμε πριν μάς τα πάρουν όλα οι γιατροί και τα φαρμακεία. (σόρρυ, ανώνυμε γιατρέ, δε μιλώ για όλους)

Ώστε τα ελληνικά φαρμακεία έχουν e-cigarettes; Δυστυχώς με βλέπω να τα χρειάζομαι σύντομα.

Anonymous said...

Την ιατρική κοινότητα, αγαπητέ, να την αφήσεις στην άκρη. Βρήκες μία έρευνα στο Ίντερνετ, αγνώστου αξιοπιστίας, τη μετέτρεψες σε Ευαγγέλιο και έρχεσαι έπειτα να αμφισβητήσεις να πανθομολογούμενα.

Μου είναι παντελώς αδιάφορο το αν θα πειστείς ή όχι. Σε παρέπεμψα στον γιατρό σου για να καταλάβεις πώς φαντάζουν στα μάτια ενός γνώστη του αντικειμένου όσα έχεις γράψει.

Αν δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος γιατρός κατά τη γνώμη σου, λυπάμαι.

Δε σκοπεύω να επανέλθω επί του θέματος, διότι η συζήτηση από ένα σημείο και μετά κινδυνεύει να εκτραπεί. Αλλά θα σου δώσω μία συμβουλή: Είτε εμπιστεύεσαι τους γιατρούς, είτε όχι πετάξου μια βόλτα στην πλησιέστερη μονάδα αναπνευστικής ανεπάρκειας, για να δεις τι ΑΚΡΙΒΩΣ σημαίνει ο καρκίνος του πνεύμονα. Μπας και καταλάβεις με τι γελοιότητες έχεις απασχολήσει τη σκέψη σου, ενώ αγνοείς το μέγεθος του προβλήματος.

paperflowers said...

Μα και τώρα είσαι -σχετικά πάντα- ελεύθερος να αφήσεις τον εαυτό σου να πειστεί από όποιον θέλει. Δεν θα σου απαγορεύσει κανείς να καπνίζεις, απλά δεν θα είσαι στη μόδα γιατί η μόδα πια, προστάζει "Υγεία πάνω απ'όλα"! Και καλά...
Και απ'την άλλη πλευρά, ας μην υπερβάλλουμε ότι αρρωσταίνουν μόνο όσοι καπνίζουν! Ο δικός μου αξιόπιστος γιατρός με ενημέρωσε ότι αν δεν μας προλάβει κάποια άλλη ασθένεια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ΟΛΟΙ κάποια στιγμή θα πάθουμε καρκίνο, κάπου, κάποτε. Μου είπε επίσης, ότι ο καρκίνος είναι ψυχοσωματική ασθένεια. Φυσικά θα σε χτυπήσει εκεί που θα βρει αδυναμία. Έτσι συμβάλλει το κάπνισμα στην δημιουργία του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν κόψεις το τσιγάρο δεν θα πάθεις καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του δέρματος ή του ήπατος!

@ ggl προσωπικά δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν σύντομα μετά τη επιβολή των μέτρων σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες (όπου παίζουν φράγκα δηλαδή), ανακοινωθεί κάποια επαναστατική, αποτελεσματική ή κυρίως φθηνή θεραπεία κάποιων καρκίνων.

ggl said...

@Thrass το να πετάω "δακρυγόνα" και "ασφυξιογόνα" στον εργασιακό σου χώρο και να ισχυρίζομαι "ότι απλά σε ενοχλούν" νομίζω ότι περιέχει ένα παραλογισμό. Θα μπορούσα να συνεχίσω επιχειρηματολογώντας πάνω στο πώς ζημιώνεις και την απόδοσή μου, αλλά εδώ αρνείσαι τα βασικά.

Όσο για τα ερωτηματολόγια, ναι, είναι ο τρόπος που δουλεύει εν γένει η ιατρική σήμερα. Δίνονται ερωτηματολόγια σε ιατρούς και αυτοί συμπληρώνοντας τα με τα προφίλ των ασθενών τους δημιουργούν μια βάση δεδομένων. Από στατιστικής άποψης ο τρόπος που γίνεται η ανάλυση αυτής της βάσης είναι πρωτόγονος και περιέχει πολλά λάθη, αλλά δείχνει μία τάση τουλάχιστον. Η τάση στην περίπτωση του παθητικού καπνίσματος δείχνει ότι είναι κάτι "κακό". Μη αποδεχόμενος τα συμπεράσματα αυτά είναι σαν να λες ότι ο Faraday ήταν ένας άσχετος επειδή δεν ήξερε τη θεωρητική φύση του Ηλεκτρομαγνητισμού. Εξάλλου επέλεξα τη λέξη "ενδείξεις" και όχι "αποδείξεις" αν πρόσεξες. Και αφού λοιπόν υπάρχουν οι βάσιμες ενδείξεις που συσχετίζουν την μακροπρόθεσμη σοβαρή επιβάρυνση της υγείας του μη καπνιστή με το παθητικό κάπνισμα, δε νομίζεις πως πρέπει να δείξεις σεβασμό προς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του;

Τέλος, η προσπάθεια παρουσίασης των καπνιστών, ως άτομα τα οποία δεν "πειράζουν κανένα" είναι έως και επαίσχυντη. Αν κάποιος πιστεύει αυτό το παραμύθι έχει πρόβλημα κρίσης και αν το προβάλει δίχως να το πιστεύει είναι ανεύθυνος προς τον κοινωνικό περίγυρο του. Δε στερεί η κοινωνία τα δικαιώματα των καπνιστών, αντίθετα προσπαθεί να αποκαταστήσει τα δικαιώματα των μη καπνιστών. Το να κάτσουμε σε ένα τραπέζι καπνιστών για μια μπύρα συνιστά επιλογή μου να επιβαρύνω την υγεία μου, το να καπνίζεις στον κοινό κλειστό εργασιακό μας χώρο δίχως να έχω άλλη επιλογή είναι καταπάτηση των δικαιωμάτων μου.

Anonymous said...

@ paperflowers

Afou oloi sto telos tha pethanoume, na to epitachynoume kai ligo, etsi?

Allo na pethaineis ston ypno sou sta 85 sou, kai allo sta 55 me 5 solinakia na mpainovgainoune apta sothika sou. Afto o "aksiopistos" giatros sou mallon to parelipse.

paperflowers said...

Ανώνυμε, δεν θέλω να σου χαλάσω τη φαντασίωση πως για όλες τις ασθένειες φταίει το κάπνισμα. Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Μάλλον δεν θα καπνίζει...

Anonymous said...

Το κάπνισμα προκαλεί κάποιους τύπους καρκίνου πνευμόνων-υπεζωκότα, σχετίζεται με τον καρκίνο του στομάχου (επιδεινώνει το έλκος) και του εγκεφάλου, προκαλεί (ειδικά σε νεαρά άτομα) καρκίνο ουροδόχου κύστεως, χειλέων, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα και λάρυγγα -και δε θα αναφέρω άλλους τύπους καρκίνου με τους οποίους η συσχέτιση έχει βρεθεί στατιστικώς σημαντική, αλλά ο τρόπος με τον οποίον δρα μένει αδιευκρίνιστος.

Από τα μη νεοπλασματικά νοσήματα, προκαλεί χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες (εμφύσημα, χρόνια βρογχίτιδα) -είναι ο αποκαλούμενος τσιγαρόβηχας, ο οποίος αποτελεί το αρχικό στάδιο καταστροφής του πνεύμονα. Δε μιλάω για καρκίνο, αλλά για τη νούμερο 1 αιτία αναπνευστικής ανεπάρκειας σε ενήλικες.

Επίσης επιδεινώνει το άσθμα. Ακόμα και όταν ο καπνιστής δεν καπνίζει (δεν εκπνέει καπνό δηλαδή), οι ουσίες που αποβάλλονται με την αναπνοή του προκαλούν κρίση άσθματος, ιδίως σε ανήλικους.

Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης υπέρτασης, και άρα εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων και καρδιακής ανεπάρκειας.

Και αυτά χωρίς καν να κάνω τον κόπο να ψάξω τη βιβλιογραφία. Διότι υπάρχουν μερικές δεκάδες ακόμα.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ.

dianathenes said...

Κι εσύ ανώνυμε γιατρέ μην είσαι τόσο αλαζονικά παντογνώστης. Δεν αμφισβητείται η επιστημονική σου κατάρτηση. Γνωρίζουμε ότι το τσιγάρο βλάπτει ωστόσο εδώ συζητούμε το πώς από κάτι βλαβερό για την δημόσια υγεία κάποιοι κερδίζουν συγκεκριμένα οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρείες με τα υποκατάστατα. Δεν είναι δόκιμο σε μια κοινωνία που ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών της να γίνονται καμπάνιες για την νικοτίνη να λαμβάνονται μέτρα απαγορευτικά για τους δημόσιους χώρους κλπ ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των μη καπνιστών να μην εισπνέουν και ταυτόχρονα να μην υπάρχει κανένα μέτρο για τα αίτια που οδηγούν στην συνήθεια του καπνίσματος. θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Στις χώρες που έχουν φοβερό πρόβλημα με το αλκοόλ ο πληθυσμός μεθοκοπά τα σαββατόβραδα γιατί δεν αντέχει την ζωή του την υπόλοιπη εβδομάδα. Ωστόσο τα μπαρ σερβίρουν ποτά. Το σάββατο κυκλοφορείς μεθυσμένος και ξερνάς στα πεζοδρόμια. Τα νοσοκομεία δουλεύουν φουλ. Την Δευτέρα όλα είναι στην πέννα πάλι. Ανθρωποι και πεζοδρόμια. Δεν σου φαίνεται λίγο υποκριτικό αυτό; Το ιδιο γίνεται και με τα "ψυχοφάρμακα". Σαν γιατρός που είσαι θα ξέρεις τα υψηλά ποσοστά αυτών των σκκευασμάτων που διακινούνται στα φαρμακεία. Είναι μια λύση να συνταγογραφούνται και να δίνονται στον πληθυσμό. Γνωρίζεις πολύ καλά σαν γιατρός τις συνέπειες της ζάχαρης και των αλμυρών τροφών ιδίως στα παιδιά κι όμως κυλοφορούν ελεύθερα τα πατατάκια και οι ζαχαρώδεις τροφές στα περίπτερα και τα σχολικά κυλικεία. Για την κόκα κόλα τι έχεις να πεις; Υπάρχουν επομένως εκατοντάδες βλαβερές ουσίες αν προσθέσουμε τις συντηρημένες τροφές, τα διαφορα άγνωστα ΧΗΜΙΚΑ πρόσθετα που περιλαμβάνονται στις τροφές του εμπορίου για να μην μιλήσω για τα φρέσκα λαχανικά ή και τα καλλυντικά και απορρυπαντικά. Τι έχεις να πεις για το ΨΩΜΙ και τα βελτιωτιά του, αυτή την λάσπη του άσπρου ψωμιού που πωλούν οι φούρνοι. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Να αναφερθώ και στους ρύπους, τα υλικά των οικοδομών, τις εκσκαφές σε βάθος για τις τεράστιες οικοδομές που φέρνουν την γη πάνω- κάτω με ό,τι συνεπάγεται αυτό; Να πούμε για το νερό που πίνουμε, για τα σαπούνια που πλενόμαστε, για τις θάλασσες που κολυμπάμε;

Επομένως, ζούμε πολύ μακριά από αυτό που καλείται υγεία. Το τσιγάρο, το αλκοολ, τα ναρκωτικά, η παχυσαρκία, το άγχος, η κατάθλιψη είναι συμπτώματα ενός τρόπου ζωής κι ενός πολιτισμού που πάσχει. Το να προσπαθείς επισήμως σαν Πολιτεία να απαγορεύσεις το σύμπτωμα είναι θέση αδυναμίας τελείως υποκριτική. Το να τάσσεσαι με αυτήν την λογική σαν επιστημονική κοινότητα, της απαγόρευσης του συμπτώματος, δεν είναι καθόλου επιστημονικό θά έλεγα, Γιατρέ....

Anonymous said...

Με συγχωρείς αξιότιμη Diana, αλλά έχεις αναφέρει εντελώς άστοχα παραδείγματα. Κανένας δεν έχει απαγορέψει το κάπνισμα, στους δημόσιους χώρους το απαγορεύουν.

Και αν (και σε μεγάλο βαθμό έχεις δίκιο) υπάρχουν άλλα εκατό μέτρα που πιθανότατα πρέπει να ληφθούν αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθεί κανένα. Και σε ρωτώ: Αν για το κάπνισμα με την αποδεδειγμένη ζημιά που προκαλεί κάνουμε τόση συζήτηση, φαντάσου να σου απαγορέψει το Κράτος τη διακίνηση ζαχαρωτών για να μην πάθουν τερηδόνα τα παιδιά σου. Θα μιλήσεις ή όχι για ναζιστική καταπίεση τότε;

Το κάπνισμα δεν είναι σύμπτωμα, είναι αιτία. Μπορεί να το θέτεις με την πολύ ευρεία έννοια (η σάπια κοινωνία που εξωθεί τον πληθυσμό στις καταχρήσεις), αλλά αυτό είναι δική σου εκτίμηση.

Τα συμφέροντα, το ξαναγράφω, σε θέλουν άρρωστο. Όχι υγιή.

Εκείνο πάλι που σίγουρα δεν είναι επιστημονικό είναι ο καθένας να γράφει το μακρύ και το κοντό του και να είναι "αλαζονικός" κάποιος που διατηρεί (στοιχειώδη έστω) επαφή με ένα αντικείμενο που απαιτεί ειδικότερες γνώσεις.

Και τελειώνοντας να ρωτήσω αφελώς κάτι. Τα μεταλλαγμένα βλάπτουν την υγεία; Τα ραντάρ και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας; Τα ίδια τα κινητά;

Μάθε λοιπόν ότι δε βλάπτουν ή ορθότερα (επιστημονικότερα-αλαζονικότερα) δεν υπάρχει οριστική τεκμηρίωση ότι βλάπτουν την υγεία. Γιατί κάνουμε τόση κουβέντα για αυτά, που στο κάτω-κάτω ακόμα μελετώνται, αλλά για το τσιγάρο (που υπάρχουν ακλόνητες έρευνες) αποδίδουμε τα πάντα στα συμφέροντα, τα οποία ούτως ή άλλως με τα αντικαπνιστικά μέτρα δεν εξυπηρετούνται;

Αν δεν είστε σε θέση να καταλάβετε ότι όσα γράφετε δε στέκουν λογικά, τουλάχιστον μην επικαλείστε την "επιστημονική κοινότητα" και έρευνες που γκουγκλάρατε. Η επιστημονική έρευνα διεξάγεται με αυστηρούς όρους, και αυτό μπορεί να σου φαίνεται όσο αλαζονικό νομίζεις.

Χαιρετώ την επίμονη παρέα σας αυτή τη φορά οριστικώς και ελπίζω για το καλό της δικής σας υγείας να κόψετε το κάπνισμα. Και όσο και αν αμφιβάλετε, αυτό δε με συμφέρει -βγάζοντας καρκίνους από χοντροκέφαλα βγάζω το ψωμί μου.

paperflowers said...

Τα "συμφέροντα" πλέον, σε θέλουν υγιή και ενεργό για να πληρώνεις τις εισφορές σου, χωρίς να χρειάζεται να σου τις επιστρέψουν σε πολυδάπανες θεραπείες ή μακροχρόνιες συντάξεις.
Για να μπορείς να δουλεύεις μέχρι τα βαθιά σου γεράματα, επειδή δεν κάνεις παιδιά που θα σε αντικαταστήσουν.
Επειδή υπάρχουν έτσι κι αλλιώς τόσες ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύεις που καμιά φαρμακοβιομηχανία δεν θα χάσει πελάτες. Άσε που σου πουλάει και υγεία σε χάπι κι έτσι δεν βγαίνει από πουθενά χαμένη.

dianathenes said...

Εγώ θα κόψω το κρασί
γιατί το θέλησες εσύ....

Εγώ θα κόψω το κρασί
γιατί το θέλησες εσύ....

μόνο βοήθα με κι εσύυυυυυ.......

...Καλά το κρασί θα το κόψω γιατί δεν είμαι εθισμένη, το τσιγάρο όμως;

Βρε συ γιατρέ, μην μας εγκαταλείπεις έτσι παρεξηγημένος. Αφού είσαι με το μέρος των ασθενών κάτσε με τους ασθενείς σου να καταλάβεις πώς σκέπτονται. Στο κάτω- κάτω της γραφής, και τα παράλογα που λες ότι ισχυριζόμαστε δείχνουν την νοοτροπία του καπνίζοντος πληθυσμού και κάθε προσπάθεια να κατανοηθεί αυτή, θα βοηθούσε σε μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: εγώ ως ασθενής καπνίστρια έχω άγχος που καπνίζω σκεπτόμενη όλα αυτά που λέγονται για το τσιγάρο. Νιώθω ενοχή. Δεν φτάνει που καπνίζω έχω και το άγχος.Σκέπτομαι λοιπόν ότι πρέπει να το κόψω για να γλυτώσω τλχ από το άγχος της καπνίστριας. Ομως σκέπτομαι αμέσως μετά ότι αν αποκλείσω τον θάνατο λόγω των βλαβερών ουσιών του καπνού, σίγουρα θα με παραλάβει κάποιο άλλο άγχος θανάτου από κάποια άλλη αιτία. Θα μπορούσα να πεθάνω από μια άλλη αρρώστεια μη σχετιζόμενη με το τσιγάρο. Ας πούμε από τρέλα. Από φοβερή λύπη αν κάτι συνέβαινε στους ανθρώπους που αγαπώ, από τροχαίο κλπ Υπάρχουν χίλια πράγματα που φοβάται κανείς.

Από την άλλη υπάρχει το αντίστροφο άγχος του φυτού. Φαντάσου να είσαι 90 χρονών και να σε συντηρούν με χαπάκια, καλή διατροφή και αφάνταστη περιποίηση μιας γεωργιανής. Περίπτωση της διλπανής πόρτας. 1200 ευρω το μήνα για να σε σηκώνουν από το κρεβάτι στην αναπηρική καρέκλα. Πληρώνεις την συνταξή σου ολόκληρη πληρώνουν και τα παιδιά σου για να ζεις μια ζωή που δεν ζεις.

Υπάρχει επομένως άγχος του θανάτου και στην ασθένεια και στην υγεία. Υπάρχει μια υστερία με την υγεία στην εποχή μας και μια τρέλα γύρω από την ασθένεια λες και πρέπει να γίνουμε κορακοζώιτοι.Πρέπει να κάνεις μαστογραφίες παπ τεστ, εξετάσεις στο τούτο σου και στο έτσι σου για να προλάβεις νεοπλασίες από δω νεοπλασίες από κει και όλα αυτά για πρόληψη. Τελικώς πας από ανεύρισμα που δεν βρέθηκε εγκαίρως. Μην το ψάχνουμε λοιπόν.

Δεν είναι τα πραγματα τόσο απλά όπως τα θέτεις. . Σαν γιατρός έχεις τις έρευνές σου, τις μελέτες σου, τα συμπεράσματά σου. Ωστόσο το θέμα του θανάτου χρήζει φιλοσοφικής προσέγγισης, κάθε άνθρωπος το αντιμετωπίζει διαφορετικά, για αυτό άχρηστες ή αδύναμες τλχ μου φαίνονται οι γυμνές από κάθε φιλοσοφική θεώρηση ή ψυχολογική στήριξη καμπάνιες απαγορεύσεις, δημοσιεύσεις κλπ κλπ....Και το γνωρίζεις αυτό μιας και πολλοί γιατροί καπνίζουν.

Thrass said...

Ανώνυμε (June 16),

Δεν έχω μετατρέψει τίποτα σε "ευαγγέλιο", σε τροφή για σκέψη τα μετατρέπω. Η (διεθνής) επιστημονική κοινότητα με έχει απογοητεύσει πολύ τελευταία και η ιατρική απλώς δεν είναι εξαίρεση.

Συμφωνώ ότι ο καρκίνος τού πνεύμονα δεν πρέπει να είναι πολύ ευχάριστος. Αλλά ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του σ' αυτήν τη ζωή.


Paperflowers,

Φυσικά και θα μού απαγορεύσουν να καπνίζω σε διάφορα γραφεία που ως τώρα επιτρεπόταν. Ένας μη καπνιστής να υπάρχει μέσα και τέλος. Ο νόμος πια τον υποστηρίζει.


GGl,

Με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων μπορώ να σού αποδείξω ότι η γη είναι επίπεδη (αν έχω αρκετό funding). Για αυτό ακριβώς και οι διάφορες έρευνες που έχουν γίνει στο θέμα απέχουν πολύ στα αποτελέσματά τους (ξέρεις, υπάρχουν τέτοιες έρυνες που δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα αποτρέπει τον καρκίνο!). Η μέθοδος επιτρέπει να βγάλεις ό,τι αποτελέσματα θέλεις!

Δεν είπα πουθενά ότι οι καπνιστές δεν ενοχλούν. Αλλά πώς θα σού φαινόταν να απαγορεύσουμε ό,τι ενοχλεί; Εμένα δε μ' αρέσει η ιδέα, πολύ οργουελιανό μού φαίνεται. Προς τα εκεί οδηγούμαστε βέβαια. Παλιά δε σ' άρεσε αυτή η κατεύθυνση.


Ανώνυμε (June 17),

Να τονίσω ότι συζητάμε το παθητικό κάπνισμα, όχι το ενεργητικό.

Επίσης, η επιστημονική κοινότητα (στην οποία, όπως προανέφερα, ανήκω) δεν είναι σε θέση να αποδείξει το αγαθό των προθέσεών της τώρα τελευταία. Είναι ευρέως γνωστό ότι μερικά ερευνητικά αποτέλεσματα απαγορεύεται να προκύψουν. Ακόμα και ο πρόεδρος του Harvard παραιτήθηκε το 2005, επειδή αναφέρθηκε στη "λάθος έρευνα".

Δες, ας πούμε, εδώ, στο κάτω μέρος τής σελίδας, στην ενότητα "Controversy":

http://en.wikipedia.org/wiki/Sex_and_intelligence

Όπως καταλαβαίνεις, η επιστήμη δεν είναι σε θέση να επικαλείται το ρόλο τής αυθεντίας.

Thrass said...

Ανώνυμε (June 18),

Τώρα κτύπησες το αδύνατο σημείο μου. Η ακτινοβολία των κινητών φυσικά και βλάπτει! Για αυτό υπάρχουν θεσπισμένα όρια ακτινοβολίας που οι συσκευές δεν πρέπει να ξεπερνούν!

Περιέργως, το κάπνισμα δε γνωρίζει όρια, είναι κακό και "end of discussion". Αν συγκρίνουμε τις υποθέσεις παθητικού καπνίσματος και ακτινοβολίας κινητών, καταλαβαίνουμε αμέσως ότι δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από την επιστημονική κοινότητα.

Αυτή η ασυνέπεια, αυτό το "δύο μέτρα και δύο σταθμά", εξηγείται φυσικά πολύ εύκολα: Τις απαντήσεις δεν τις δίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, τις δίνουν τα δικαστήρια, οι δικηγόροι και οι βιομηχανίες που πληρώνουν τις έρευνες.

Με το που αναφέρθηκες στα κινητά, μπήκαμε σε χωράφια που τα γνωρίζω πολύ καλύτερα (καθώς και την υποκρισία που τα περιβάλλει), λόγω ειδικότητας. Λοιπόν, γενικά έχεις δύο επιλογές:

1) Να δεχτείς ότι τα κινητά δε βλάπτουν και αν τα δικαστήρια αλλάξουν γνώμη, το ξανασυζητάς.

2) Να ακολουθήσεις μερικά απλά βήματα:

- Το κινητό κλειστό όταν δεν το χρειάζεσαι ή τουλάχιστον μακριά σου ( >1 μέτρο απόσταση).

- Κλείνε το ρημάδι όταν είσαι στο μετρό ή στο ασανσέρ.

- Όταν μετακινείσαι και αναγκαστικά το έχεις πάνω σου, προσπάθησε να το έχεις σε κάποια τσάντα ή "μπανάνα". Αν αυτό δε γίνεται, έχε το τουλάχιστο μακριά από τα γεννητικά σου όργανα. Τσέπες κοντά στο γόνατο ή η κωλότσεπη είναι καλύτερες επιλογές.

- Όταν κοιμάσαι και το έχεις κοντά στο κεφάλι σου για να ακούσεις το ξυπνητήρι, έχε το κλειστό. (Το ξυπνητήρι λειτουργεί και όταν η συσκευή είναι κλειστή).

- Αν μιλάς συχνά στο κινητό, πάρε ακουστικό (με ΚΑΛΩΔΙΟ) για να μην έχεις τη συσκευή κοντά στο κεφάλι σου.

- Καταλαβαίνω ότι πλέον όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να κρατούν κινητό για να μπορούν να τα βρίσκουν εύκολα. Καλό είναι να τα προτρέπουν να το χρησιμοποιούν όσο λιγότερο γίνεται. Επίσης, ειδικά τα παιδιά πρέπει να έχουν συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, αφού γενικά είναι πιο ασφαλείς από τις παλιότερες.

Καλή τύχη.

Anonymous said...

Όποιος βαριέται να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει.

οπνζδμκ

Thrass said...

Παναπεί;

Anonymous said...

Όποιος βαριέται να κόψει το κάπνισμα, δέκα μέρες αναλύει και συζητάει σχετικά σχετικά θέματα, συμφωνεί και διαφωνεί, επιχειρηματολογεί, δείχνει τα συμφέροντα, παραθέτει πηγές και δηλώνει που ανήκει, καθώς και τα ευαίσθητα σημεία του(, αποφεύγοντας έτσι επιτυχώς να κόψει το κάπνισμα). Κατά το "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε". Όμως "δεν είναι αγάπη αυτό που ζούμε".

Thrass said...

Οπνζδμκ, δεν είναι ότι βαριέμαι να κόψω το κάπνισμα. Είναι ότι δε θέλω να το κόψω. Αλλά μάλλον θα αναγκαστώ, λόγω άλλων προτεραιοτήτων.

Όταν λοιπόν δε θέλω να κάνω κάτι, αλλά αναγκάζομαι, διατηρώ το δικαίωμα να τσαντίζομαι. Και στα δικά σου.

Anonymous said...

Έκοψα το κάπνισμα 4 μήνες τώρα. Πήρα και 5 κιλά. Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά στην φυσική μου κατάσταση. Δεν μπαφιάζω, δεν φουσκώνω, έχω περισσότερη ενέργεια για οτιδήποτε είτε σωματικά είτε πνευματικά.

Παιδιά ας αφήσουμε τις αηδίες για τις φαρμακοβιομηχανίες, τις καπνοβιομηχανίες και τα συμφέροντά τους. Την δουλειά τους κάνουνε και την κανουνε καλά.

Εσείς όμως κόψτε το χωρίς φάρμακα, χωρίς τσίχλες, αυτοκόλλητα, ψυχοφάρμακα, κτλ. Πως; Απλό. Μην συνδέετε το τσιγάρο και την δηλητηρίαση της νικοτίνης με οποιαδήποτε σωματική συνήθεια (καφέ, ποτό, φαγητό) ή ψυχική κατάσταση (χαρές, λύπες χαλάρωση κτλ.). Αυτές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν με ή χωρίς το τσιγάρο.

Σκεφτείτε το αφύσικο του πράγματος. Ένα ζώο που ρουφάει ένα αναμένο χορτάρι και βγάζει καπνούς από το στόμα.

Είμαι, ήμουν και θα είμαι απαισιόδοξος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάω να αυτοκτονήσω. Αυτό για όσους λένε ότι :"αν όχι από το τσιγάρο, ε από κάτι θα πας".

Σας πρόλαβε ο Αλέκος Σακελλάριος στο χιούμορ. Καθώς ήταν βαριά άρρωστος τον ρώτησε κάποιος αν οφείλεται στο τσιγάρο και ο Α.Σ. απάντησε:"Ναι, αλλά εσύ θα πεθάνεις υγιής". Πολύ καλό για άμυνα. Αλλά δεν κερδίζεις την μάχη με την άμυνα.